Ο ΖΑΡΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

Σε απόσταση 45χλμ. νότια της πόλης του Ηρακλείου χτισμένο σε μια καταπράσινη κοιλάδα στους πρόποδες του Ψηλορείτη και σε υψόμετρο 450m περίπου, βρίσκεται το πανέμορφο και γραφικό κεφαλοχώρι Ζαρός. Ο Ζαρός καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της νότιας οροσειράς της Ίδης που αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ορεινά σύνολα της Κρήτης. Φημισμένος για τα πλούσια νερά του, το πολύ πράσινο, το φαράγγι του, τα βυζαντινά μοναστήρια και τις εκκλησίες του, δέχεται σχεδόν καθημερινά πολλούς επισκέπτες που σύντομα γίνονται «φανατικοί». Ο Ζαρός είναι ένα Κεφαλοχώρι που παραμένει γνήσιο και φιλόξενο προσφέροντας στον επισκέπτη ζεστασιά, ξεκούραση και ηρεμία. Είναι ο κατάλληλος προορισμός για τον περιηγητή που επιζητεί την επαφή με την φύση προσφέροντας κλίμα χαλάρωσης και αναζωογόνωσης. Η αδιάλειπτη κατοίκηση του Ζαρού από την αρχαιότητα ως σήμερα στηρίχτηκε στην αφθονία πηγαίων νερών από όπου πήρε και το όνομα του: Ζα + ρους = πολλή ροή. Απέχει 45 χιλ από τη πόλη του Ηρακλείου, με το οποίο συνδέεται μέσω της επαρχιακής οδού Ηρακλείου - Αγίας Βαρβάρας - Ζαρού – Καμαρών σε νέας εθνικής οδού Ηρακλείου – Μοιρών.

Το φαράγγι του Ζαρού

Το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της περιοχής. Σε όλη την διαδρομή διασχίζοντας το φαράγγι, φυτρώνουν λουλούδια και βότανα κάποια απο τα οποία δεν ενδημούν πουθενά αλλού στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στο τέλος της διαδρομής βρίσκεται το δάσος του Ρούβα. Το πρινόδασος. Ένα από τα λίγα που έχουν απομείνει στη χώρας μας.

Η Μονή Βροντησίου

Η Μονη Βροντησίου είναι χτισμένη στις παρυφές του Ψηλορείτη με θέα πανοραμική. Η μεγάλη και καθαρή αυλή της και οι δυο αιωνόβιοι πλάτανοι στην είσοδο της καλωσορίζουν τον επισκέπτη. Η εγκάρδια υποδοχή και η φιλοξενία του ηγουμένου της μονής είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη (και κάνει την παραμονή εδώ αξέχαστη).

Λίμνη Ζαρού

Η τεχνητή λίμνη του Ζαρού ή Βότομος βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη, 1 χλμ βόρεια από τον Ζαρό και 45 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου. Η λίμνη πριν το 1987 ήταν ένας μικρός υδροβιότοπος ο οποίος σχηματιζόταν από τον κρατήρα της πηγής Βότομου.

Λίμνη Φανερωμένης

Το φράγμα της Φανερωμένης βρίσκεται 7 χλμ δυτικά του χωριού Ζαρού και περίπου 7 χλμ βόρεια του Τυμπακίου. Βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία, μέσα σε μια καταπράσινη κοιλάδα στους νότιους πρόποδες του Ψηλορείτη και καλύπτει μια έκταση 1000 περίπου στρεμμάτων.

Καταφύγιο Σαμάρι

Το ορειβατικό καταφύγιο του στη θέση Σαμάρι βρίσκεται σε υψόμετρο 1417 μέτρων στη δυτική πλαγιά του φαραγγιού του Αγίου Νικολάου. Είναι ένα μονόχωρο πέτρινο κτίσμα με ξύλινο οντά με δυνατότητα διανυκτέρευσης 20 περίπου ορειβατών.

Μνημειακή Ελιά Παλιάμα

Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) σαν «Μνημειακό» λόγω της ιδιαίτερης αισθητικής του αναγλύφου και του μεγέθους του κορμού του. Το Ελαιόδεντρο αυτό που βρίσκεται στην θέση Τρυπητή.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Ο επισκέπτης αξίζει να δεί την μονή του Αγίου Φανουρίου στην περιοχή Βαλσαμόνερο. Είναι η πρώτη σχολή Αγιογραφίας στην Κρήτη. Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν ότι υπήρξε η σχολή όπου διδάχτηκε τη τέχνη της Αγιογραφίας από τον Μιχαήλ Δαμασκηνό, ο μεγάλος μας ζωγράφος, Δομίνικος Θεοτοκόπουλος.

Βόλτα στα Σοκάκια

Μην παραλείψετε να κάνετε μία βόλτα μέσα στο χωριό διασχίζοντας τα σοκάκια του και συναντώντας ιδιαίτερους ανθρώπους και φυσιογνωμίες.

Εκκλησίες

Οι εκκλησίες του Αη Γιώργη και της Αγίας Κυριακής καθώς και το εκκλησιαστικό μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ιστορικά Μοναστήρια

Τα ιστορικά μοναστήρια που βρίσκονται τριγύρω είναι καλή επιλογή για περπάτημα ή για ποδηλασία, όπως & οι αρχαιολογικοί χώροι της Γόρτυνας , της Φαιστού & της Αγίας Τριάδας που βρίσκονται μισή ώρα απόσταση από το χωριό.

Κοντινές Παραλίες

Λίγα χιλιόμετρα από το Ζαρό βρίσκονται οι παραλίες των Ματάλων, του Καλαμακίου και του Κόκκινου Πύργου για μπάνιο υπέροχο.

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ

TOP